srijeda, 28. listopada 2015.

Definicija ekologije

Veliki je broj mogućih definicija ekologije (Tab.1). Prvu definiciju ekologije dao je njemački zoolog Ernest Haeckel koji je u svom djelu “Opća morfologija” iz 1866. godine prvi put upotrijebio ovaj naziv. Prema Haecklu, ekologija je znanost o interakcijama između organizama i njihovog okoliša. Ipak, moglo bi se kazati da je već Charles Darwin, utemeljitelj teorije organske evolucije, u svom životnom djelu “Porijeklo vrsta” iz 1859. opisao neke temeljne ekološke principe. Pojam “borbe za opstanak”, kako ga je Darwin postavio, zapravo pokriva čitav splet međusobnih odnosa organizama, kako jednih prema drugima, tako i prema njihovom životnom okolišu. Kako su upravo ti odnosi osnovni problem kojeg izučava ekologija, ona bi se mogla definirati i kao znanost o manifestacijama “borbe za opstanak” shvaćene u širokom darvinovskom smislu.


Tablica 1. Definicije ekologije.

Ako sumiramo definicije u Tablici 1, moglo bi se kazati da je ekologija je znanost o brojnosti, raspodjeli i međusobnim odnosima organizama, ili skupina organizama, u njihovom okolišu. 

Nešto detaljnija definicija kaže da je ekologija biološka disciplina koja izučava uzajamne odnose između organizama i njihovog okoliša, a od tih odnosa ovisi održavanje jedinki i populacija vrsta, kao i njihovih zajednica u prirodi, njihov raspored i gustoća na pojedinim dijelovima staništa, te način života pod danim uvjetima opstanka. Ovdje treba naglasiti da okoliš jednog organizma pored neživih (abiotičkih) čimbenika čine i drugi organizmi bilo iste ili različitih vrsta.
Uočimo da je okoliš ključna riječ u svim ovim definicijama, pa čak i u onoj Krebsovoj, mada u njoj riječ okoliš nije eksplicite navedena, ali je sakrivena u riječi interakcije. Na čudi stoga što je riječ ekologija iskovana od grčkih riječi oikos što znači dom, stanište, mjesto na kojem organizam živi i logos što znači znanost. Ne čudi, isto tako, što isti grčki korijen nalazimo i u riječi ekonomija (gospodarstvo) koja označava znanost o proizvodnji i raspodjeli dobara, te o materijalnom održavanju ljudskog društva. Kako se ekologija zapravo bavi proizvodnjom i raspodjelom organske tvari u prirodi, gustoćom organskih vrsta i održanjem živog svijeta uopće, moglo bi se kazati da ekologija i jest “gospodarenja prirode sa samom sobom”. Ekologija je dakle gospodarstvo prirode, ili kako su to kazali Wells, Huxley i Wells (1939): “Ekologija je ekonomija proširena na čitav živi svijet”.


Unatoč činjenici da postoji vrlo jasna definicija područja kojim se ekologija bavi, često se pod ekologijom podrazumijevaju i teme kojima se ona eksplicite ne bavi. Mogli bismo tako dati nekoliko negativnih definicija ekologije navodeći probleme koji nisu predmet izučavanja ekologije. Na primjer:
         Ekologija nije znanost o zagađenju!
         Ekologija nije znanost o zaštiti okoliša!
         Ekologija nije znanost o pravilnom gospodarenju prirodnim resursima! 
Ipak, navedene teme nisu izvan svake veze s ekologijom. Zapravo, poznavanje ekologije je preduvjet da bi se mogla rješavati pitanja kakva su zagađenje okoliša i utjecaj tog zagađenja na prirodu, kako zaštititi organizme i okoliš ili kako gospodariti prirodnim resursima na održiv, ili barem na najmanje štetan način.


Slika 1. Ekologija i znanost o okolišu međusobno su povezane.

Ovdje se zapravo radi o dvije znanosti koje su međusobno tijesno povezane (Sl.1). Jedna je ekologija koja proučava interakcije između organizama i njihovog okoliša (kako neživog tako i živog), dok se druga znanost bavi utjecajem čovjeka na okoliš i ta se znanost naziva znanost o okolišu (eng. environmental science). Sasvim je opravdan prigovor da je čovjek jedna od vrsta na Zemlji i da nema posebnog opravdanja izdvajati ga izvan prirodnih ekosustava. Uostalom, jedan od tri temeljna principa konzervacijske biologije (disciplina koja se bavi očuvanjem organizama, staništa, biološke raznolikosti i zdravlja ekosustava na Zemlji) kaže: „Čovjek je sastavni dio ekosustava“. Ipak i ekologija i znanost o okolišu vrlo su složene i opsežne discipline, pa je ova podjela u praksi ipak saživjela.

Nema komentara:

Objavi komentar